Google+

Dr. Asbóth-Hermányi Lőrinc Bence

közjegyző

Az európai fizetési meghagyásos eljárás

Az európai fizetési meghagyásos eljárás létrehozásáról szóló, 2006. december 12 i 1896/2006/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet lehetővé teszi a hitelezők számára, hogy egységes eljárás alapján és egységesített formanyomtatványok használatával hajtsák be nem vitatott polgári és kereskedelmi ügyekkel kapcsolatos követeléseiket.

A rendelet Dánia kivételével az Európai Unió minden tagállamára vonatkozik.

Az eljárás során nincs szükség arra, hogy a felek a közjegyző előtt megjelenjenek.

Miután a jogosult benyújtja az európai fizetési meghagyás kibocsátása iránti kérelmét, az eljárás automatikusan zajlik; a jogosultnak további teendője nincs.

A rendelet hét formanyomtatványról rendelkezik, amelyeket a 2012. október 4-i 936/2012/EU bizottsági rendelet új formanyomtatványokkal váltott fel.

Ezeket a formanyomtatványokat online is kitöltheti: https://e-justice.europa.eu/content_european_payment_order_forms-156-hu.do

Ha már elkezdte egy formanyomtatvány kitöltését és mentette a piszkozatot, feltöltheti a "Piszkozat betöltése" gombra való kattintással.

Ha a formanyomtatványt kitöltötte, akkor azt akár személyesen, akár postai úton tudja benyújtani a közjegyzői irodámban.